Kraften i våra svenska superbär

Lingonröda tuvor, bärtunga blåbärsbuskar och guldglänsande hjortronmyrar. Skogens guld kommer i många färger och bär hälsofrämjande egenskaper.De svenska bärmarkerna signalerar med all tydlighet från sensommar till höst att här är det gott att vara. Gott för kropp och själ. Våra svenska superbär är utmärkta näringskällor och proppfulla med nyttigheter som vi mår bra av. Här skördar vi ren kraft från växtriket.

Blåbär

Blåbär är ett unikt bär som det växer rikligt av i hela Sverige och en nyckelart som skogens djur är beroende av för att överleva. Granskogen är den plats där blåbär trivs bäst och de föredrar ett svalt klimat. Söta i smaken trots mycket låg sockerhalt är blåbär en delikatess att avnjuta nyplockade ute i skogen.

Läs mer

Hjortron

De mytomspunna hjortronen räknas som de mest exklusiva bären i Sverige. Hjortronen är mycket väderkänsliga, växer sparsamt på blöta myrar och vill ha mycket sol. Därför trivs de bäst i norr där sommardagarna är långa och ljusa. Plockade för hand, ett och ett, är de en skimrande lyx på tallriken.

Läs mer

Lingon

Med sin rika och mustiga smak är lingonet en traditionell basråvara i det svenska köket. Lingon är mycket tåliga mot kyla, gillar inte varma somrar och ger en sötare smak om de är litet frostnupna vid skörd. De trivs bra på hyggen och skogar med lingon- och lavvegetation där vi plockar dem för hand på hösten.

Läs mer